Activitats

L'Ateneu organitza, de forma regular, activitats relacionades amb la nostra cultura, coneixements i tradicions. D'aquesta manera s'organitzen activitats culturals (xerrades, concurs de fotografia), lúdiques (concert xató actiu, dinars populars), esportives (senderisme, escalada) i reivindicatives (marxa de torxes), tot mantenint els valors i els objectius amb els que treballa l'associació.

"Per conèixer les activitats programades pròximament, així com les últimes que s'han organitzat, visita el facebook de l'Ateneu".

Torneig de futbol sala de colles Festa Major

Quan s'apropa la Festa Major del nostre sant patró, els nervis comencen a florir per a gaudir d'unes 36 hores intenses de balls populars, gresca, tradició, etc.

L'Ateneu, amb un intent de agermanar, i passar aquests nervis previs a la nostra gran festa major, organitza un Torneig de Futbol Sala de Colles de Festa Major a les instal•lacions de l'escola Esteve Barrachina on totes les colles de balls populars de la nostra festa patronal, hi poden participar per veure quina d'aquestes, en sap millor jugar a futbol.

Xerrada de carnaval

En motiu de la festivitat del Carnaval que la nostra vila celebra amb entusiasme i alegria, i dins dels eixos que configuren els objectius de l'Ateneu, aquesta organtiza una Xerrada de Carnaval a les instal•lacions del Palau del Rei Moro amb la participació dels presidents de les diferents comissions dels Carnaval (Ajuntament de Sitges, Societat Recreativa El Retiro, Casino Prado Suburense, i Grup Independent del Carnaval de Sitges).

La Xerrada serveix per parlar-ne i debatre'n els diferents punts de vista que tenen les societats i els sitgetans envers la festa per excel•lència del calendari hivernal sitgetà.

Marxa de torxes (11 s diada nacional)

Aquesta Marxa de Torxes es realitza en honor, als sitgetans i sitgetanes caiguts en la Guerra dels Segadors.

L'homenatge es fa el dia 10 de setembre a la nit i compta com diu el titol, amb una marxa de torxes que va des de la Cala Balmins, passant pel Passeig de Sant Sebastià fins a la Fragata. Al finalitzar el recorregut, es llegeix un manifest, i tot seguit, un grup de gralles entona el cant del "Els Segadors", l'himne oficial de Catalunya.

Vermut de festa major

El dia 22 d'agost, un dia abans de començar la gran festa, l'Ateneu organitza un vermut gratuït perquè els sitgetans i sitgetanes degustin fantàstiques tapes i begudes de la terra acompanyats d'un concert de gralles i sac de gemecs.

Amb aquest acte volem aprofundir la importància que te la música popular en les nostres tradicions.

Nadal

Diu la tradició que el Nadal serveix per retrobar-se amb la família i amb els amics. Seguint aquestes pautes, des de l'entitat, per retrobar-nos tots els socis i sòcies, s'organitza el Tradicional Joc del Quinto al local de l'Ateneu.

Posteriorment, i pels infants de la vila, també s'organitzarà una tarda de Contes Tradicionals de Nadal on els nens i nenes podran aprendre diferents contes del costumari català d'aquesta època.

Barrraques

L'Ateneu Popular de Sitges organtiza conjuntament amb Altres col.lectius, les barraques de Sitges, on es conviden grups musicals i dj's de la vila i de la comarca.

 

Calçotada popular

Sense antecedents a Sitges, l'Ateneu organitza la Calçotada Popular de la localitat. Una gran festa gastronòmica coneguda arreu de Catalunya per degustar aquesta varietat de cebes tendres a la brasa acompanyades de la salsa típica, la dita «salvitxada», que és una salsa de tipus romesco. Tampoc hi faltarà el pa amb tomàquet, la carn a la brasa i un bon vi del Garraf per acompanyar aquesta festa on hi pot participar qualsevol sitgetà o sitgetana que tingui ganes de passar un agradable dia de primavera a la Plaça dels Castellers.

Xatonada popular

Pels vols del Carnaval, el menjar típic d'aquestes dates tal com marca la tradició i el costum sitgetà es menjar Xató de Sitges, acompanyat de truites i de taronges, coca de llardons i moscatell. Seguint la tradició, i iniciant amb aquest menjar tant típic un cercle de menjars populars en el calendari anual de l'associació, l'Ateneu organitza una Xatonada Popular a la Plaça dels Castellers obert a tots els veïns del barri, sitgetans i sitgetanes, i socis i sòcies de l'entitat, amb uns preus populars per compartir un agradable dinar.

Exposicions

En motiu de la Festa Popular del Barri de les Cases Noves de Sant Pere (primer cap de setmana de juliol), l'Ateneu organitza una xocolatada infantil pels més petits que vinguin a l'espectacle de pallassos pallasos que es celebra a la Plaça Castellers. A més, l'Ateneu gaudeix d'un permís especial per obrir durant aquest cap de setmana com a bar públic i celebrar com cal les festes d'aquest antic barri pescador.

Paellada popular

Com en la calçotada, per primer cop a Sitges i seguin el cicle de dinars populars iniciats amb la Xatonada, l'Ateneu organitza la primera Paellada Popular de la localitat.

Una gran festa gastronòmica coneguda als Països Catalans amb la tradicional Paella Valenciana. En aquest àpat popular que es celebra a la tardor, hi pot participar qualsevol sitgetà o sitgetana que tingui ganes de passar un agradable dia a la Plaça Castellers.

Concurs Jove de fotografia

L'Ateneu organitza de forma bianual, un Concurs Jove de Fotografia obert a la participació de tots els joves que presentin les seves fotografies ajustades a la temàtica de: societat, paisatges i cultura sitgetana.

El concurs compta comptarà amb una exposició d'uns 15 dies a l'Estudi Vidal. Allà es podrà escollir per part del públic public, quina és es la fotografia més atractiva mitjançant vot popular. A més del vot popular, un jurat d'experts sitgetans en fotografia escolliran les fotografies guanyadores. La exposició es realitzarà durant la tardor.

Activitats esportives

Per conèixer i respectar el medi que ens envolta res millor que fer-ho in situ. Per això l'Ateneu organitza regularment activitats esportives amb contacte amb el medi natural, principalment senderisme (recentment s'ha pujat al Puigpedrós i a la Pica d'Estats) però també s'han programat jornades d'escalada, bicicleta, canoa, orientació per la muntanya, sortida amb raquetes, esquí de fons...

Cercle de xerrades

Seguint els objectius de l'Ateneu, l'entitat organitza cada any un cercle de xerrades on es parla de temes d'interès general o que estan al punt de mira informatiu per generar debat i anàlisi i veure quin és el punt de vista del ciutadà.

Normalment hi ha persones convidades expertes en la temàtica a tractar que exposen la seva opinió particular o la del seu col•lectiu. Des de l'Ateneu també es convoquen presentacions de llibres o revistes que mantenen uns objectius comuns.